På plats i Vietnam!!

Finally! Sitter nu på hotellrummet i Hanoi - Sports Hotel! Faktiskt ett av de bättre och billigare vi hittills bott på. Kostar 22 dollar per rum, vilket är riktigt riktigt överkomligt eftersom läget är riktigt bra och kvaliten riktigt schysst! Hotellet ligger i Gamla Stan här i Hanoi, den äldsta delen av staden (duh). Rummet här har AC, Minibar, TV och mjukare sängar än vi hittils haft nöjet att sova på.

Tågresan hit från Nanning i Kina kunde väl varit smidigare, men att korsa gränser i byråkratisk kommunist-anda är ungefär lika roligt som det låter. Tåget gick 18:45 från Nanning och vi gjorde oss hemmastadda i våra våningsängar direkt, tillsammans med en tyst Kines som vi delade kupé med. Spenderade de första timmarna på tåget med att spela kort o dricka öl i bistron, för att sedan bli avbrytna eftersom vi närmade oss gränskontrollen. 22:00 stannade tåget och bordades av kinesiska uniformsklädda gränsvakter som tog passen. Sen fick vi dra på oss alla väskor för att gå av tåget till en stationsbyggnad och scanna dom (dessa scanner-kontroller gör dom tydigen så ofta dom får möjlighet i Kina - metron, flygplatsen, tågstationen, muséer - you name it). Sen tillbaka till tåget!


Trångt och smalt - men bättre än förra mögeltåget!

Vi sov väl max 30 minuter innan vi nådde Vietnamesiska gränsen, där hela proceduren upprepades. Ut - passkontroll - in - åka.

Sen var det ungefär 4 timmars sömn innan vi kl 4:30 anlände till Hanois tågstation. Äntligen i Vietnam! Tänkte skriva lite snabbt om Vietnam och Hanoi också för er som undrar eller ens orkar läsa allt vi skriver: Vietnam har 86 milj invånare, därav 13e plats i världen. Hanoi är huvudstaden och här bor "bara" ca 3,7 milj människor. Valutan är Dong (hihi) och 1kr =  ca 3000 Dong. Vietnam är en f.d. fransk koloni, varav vissa äldre här kan tala franska. Man slog sig dock fria från fransmännen 1954 och inte långt efter började vietnamkriget, där (jag hoppas de flesta vet) nordvietnam segrade med Ho Chi Minh i spetsen, som numera är betraktad som landsfader här i Vietnam. Vi ska bl.a. kolla hans museum här i Hanoi. vanligtvis finns tydligen hans balsamerade kropp här också, men är på restuaration i Ryssland just nu (typiskt!).

Tillbaka till oss: Hanois tågstation såg ut som ett lysrörsbelyst ruckel där vietnemeser lite sporadiskt låg och sov på bänkar, tillsammans med påträngande taxichaufförer som alla hade det bästa erbjudandet på resor till diverse hotell. Hanoi har ett rykte om sig att vara tätt på folk som mer eller mindre lever på att lura turister på olika sätt, så vi tackade nej och gick mot huvudgatan. Insåg där att det inte kör så mycket bilar i Hanoi halv fem på morgonen, så vi tog en taxi till området med budgethotel vi läst om i vår numera bibel: guideboken Lonely Planet: Southeast Asia on a shoestring. Gud får ursäkta :P


Vår Bibel!

Vi hoppade av taxin vid Sports Hotel som vi läst om. Det var stängt för natten! Regnade gjorde det också, så vi drog på regnskydden och började leta efter öppna hotell. Efter att ha gått gatan upp och ner så kom vi tillbaka till Sports Hotel strax efter 6 på morgonen. Då hade de öppnat, så vi fick ett rum här och kunde äntligen duscha och sova i riktiga sängar efter 40 timmar på resande fot!

Vi har även hunnit avverka vår första dag här i Hanoi. Sov till 13 på dagen och drog sedan ut för att turista lite.
Orkar inte skriva om det idag, utan gör det imorgon bitti istället.


Sjukt nöjd Christopher med öl & laptop efter en heldag i Hanoi.

Kommentarer
Postat av: Elise

Kul! :)

2010-10-16 @ 18:14:18
Postat av: Marie

Vilka fantastiska upplevelser! Hoppas nu bara att vädret blir bättre, så ni får sol!

Här hemma är det minusgrader på nätterna, så njut!

Många kramar!!! Och tack för telesamtalet!!!Så härligt att höra från dig!

2010-10-16 @ 18:20:47
Postat av: Frida

Är imponerad av hur mycket/ofta ni skriver! Och jag är avundsjuk på er också... Jag vill inte vara i Växjööööööö!



Ta hand om er :)

2010-10-17 @ 11:20:49
Postat av: Marcus

Vi skriver sa ofta vi far mojlighet, men med alla kassa wifi-uppkopplingar som finns har ar det inte alltid sa latt haha! Haha ooo jag saknar INTE Vaxjo just nu Frida :) Hoppas du har det bra iaf! Och hoppas regnet slutar snart! Vi drar ner till kusten imorgon, sa da e det bast att det e sol!!

2010-10-17 @ 12:55:19
URL: http://thebrotrip.blogg.se/
Postat av: Monica

Tack för all info, ni kan er historia killar, eller rättare sagt Vietnamns. Det där med resturation i Ryssland, hm kan vem som helst åka dit tro, tänker i första hand på mej själv, "L". Ha det bäst.

2010-10-17 @ 14:39:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0